2017-07-13

Громада с. Сенча погодила буріння семи нових свердловин

ПАТ «Укргазвидобування» отримало згоду громади с. Сенча (Полтавська область) на буріння семи нових свердловин на Яблунівському родовищі.

Відповідне рішення було прийнято на громадських слуханнях. Свої голоси «за» віддали 116 мешканців с. Сенча.

На початку зустрічі директор ГПУ «Полтавагазвидобування» Олександр Кобеза запевнив громадськість у тому, що підприємство суворо дотримується головних екологічних вимог.

«Зростання культури виробництва та підвищена увага до природоохоронних заходів – невід’ємна частина Програми «20/20», спрямованої на здобуття Україною енергонезалежності», – зазначив Олександр Кобеза.

Під час буріння компанія здійснюватиме контроль за викидами та утилізацією відходів. Також Укргазвидобування допоможе місцевій громаді значно покращити ситуацію у соціальній сфері.

Крім цього, Укргазвидобування зобов’язалося надавати та оприлюднювати інформацію щодо загальнодержавних та місцевих податків і зборів, які сплачує підприємство, а також щодо власної виробничої і господарської діяльності.

Довідково
За останні два роки ПАТ «Укргазвидобування» не отримало жодного погодження спецдозволів на користування надрами від Полтавської облради. Сьогодні Полтавська область є одним з ключових газовидобувних регіонів України.

20 грудня 2016 року Верховна Рада ухвалила Закон № 3038 «Про децентралізацію ренти від видобутку газу», що дасть змогу з 2018 року спрямувати 5% від рентних платежів на потреби місцевих громад.

Таким чином, за підрахунками експертів Укргазвидобування, розробка газових родовищ за дозволами, які наразі заблоковані Полтавською облрадою, дозволила б додатково отримати до місцевого бюджету такі суми: у 2018 році – близько 100 млн грн, у 2019 році – близько 300 млн грн, у 2020 році – понад 600 млн грн. Але сьогодні Полтавщина просто втрачає кошти, які могли б суттєво покращити ситуацію у соціальній сфері та інфраструктурі області.