2021-09-20

Генсек ООН: світу загрожує «катастрофічне потепління»

«Світ знаходиться на катастрофічному шляху до потепління на 2,7 градуса», - попередив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, пославшись на доповідь Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Такий прогноз західні ЗМІ розцінили як удар по цілях, встановлених Паризькою угодою з клімату, в якій прогнозувалося, що до 2030 року середня температура на Землі може підвищитися лише на 1,5 градуса в порівнянні з показниками доіндустріального періоду. Однак нинішня доповідь ООН передбачає набагато суттєвіше підвищення температури.

«Неможливість досягти цієї мети призведе до величезних втрат життів і засобів до існування», - підкреслив Гутерріш. 

За його словами, необхідно скоротити шкідливі викиди на 45 % до 2030 року, щоб досягти вуглецевої нейтральності до середини століття. Однак доповідь Рамкової конвенції ООН передбачає, що, якщо країни світу не змінять свою політику щодо захисту клімату, обсяг шкідливих викидів збільшиться на 16 % до 2030 року в порівнянні з рівнем 2010 року. Країни G20, зазначив генсек, відповідальні за 80 % таких викидів в атмосферу, і тому саме від їх дій залежить, чи буде виконано  обіцянку.

У 2021 році Міжурядова група експертів зі зміни клімату ООН опублікувала доповідь, в якій попередила, що багато кліматичніих змін є незворотними. Крім іншого, в доповіді зазначалося, що, якщо в терміновому порядку не скоротити викиди парникових газів до атмосфери, то буде неможливо обмежити підвищення середньосвітової температури 1,5 ° C або хоча б 2 ° C найближчими десятиліттями.