2021-04-05

Естонія прощається зі сланцевою енергетикою

Незмінність курсу Естонії на «зелену революцію», яка б означала кінець сланцевої енергетики, підтвердив міністр державного управління Естонії Яак Ааб на зустрічі з профспілками і роботодавцями. Ааб, уточнює пресслужба уряду, ознайомив учасників зустрічі з можливостями модернізації економіки північно-східної частини країни, де зосереджено шахти і сланцехімічні підприємства країни.

«За цей час були закладені основи, від яких можна відштовхуватися», - зазначив міністр. За його даними, за останні чотири роки було створено понад тисячу робочих місць, не пов'язаних зі сланцевою здобиччю і енергетикою, з заробітною платою вище середньої.

Він також визнав, що в найближчому майбутньому збережеться 6000 робочих місць в сланцевому секторі, оскільки уряд з метою забезпечення енергетичної безпеки вирішив зберігати потужності для виробництва електроенергії і підтримує також виробництво сланцевого масла.

Згідно з прогнозом, в найближчі 10 років в Іда-Вірумаа буде зусиллями держави і приватного сектора інвестовано півтора мільярда євро.