2021-04-05

Родентициди вбили вже 2000 перелітних птахів на Херсонщині

Екологічно несвідома діяльність фермерів на оточуючих заповідник землях призводить до загибелі нових сотень рідкісних видів перелітних птахів. Збитки, нанесені державі, уже сягнули понад 6 мільйонів гривень. Про те, що саме відбувається у Херсонській області в останні місяці із сірими журавлями й іншими птахами, які стали жертвами неправильного застосування родентицидів розповідає ГО “Українська природоохоронна група”. 

Україна стала стороною 4 міжнародних конвенцій, підписавши які вона зобов'язалась охороняти птахів, що мігрують, через її територію, або гніздяться в країні. Ці зобов'язання було грубо порушено. 

Завдяки належному заповідному режиму, що діє в останні десятиліття в Біосферному заповіднику "Асканія-Нова", його територія стала основним районом зосередження пролітних сірих журавлів всієї Східної Європи. З 2 до 18 січня саме тут було виявлено 218 загиблих сірих журавлів (занесені до Червоної книги України; збитки - 3 270 000 грн). При патологоанатомічному дослідженні трупів птахів працівники заповідника виявили ознаки отруєння. Всі птахи загинули від набряку легенів і внутрішніх кровотеч, що викликали смерть у муках). 

6 січня Служба державної охорони біосферного заповідника здійснила спеціальне обстеження полів навколо заповідника, на які вилітають харчуватись журавлі, і виявила численні факти розкидання зерна, протравленого родентицидами для контролю спалаху чисельності мишовидних гризунів. У Науковому центрі превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України було встановлено, що птахи отруїлися препаратом з діючою речовиною "Бродифакум", яка має антикогуалятивну дію. Такі препарати широко застосовуються в Україні проти гризунів і призводять до патологічних змін, які було знайдено при розтині всіх загиблих журавлів.

Працівники заповідника підготували для робочої групи Херсонської ОДА схему розльоту журавлів в радіусі до 40 км за межами заповідника. В сектор обстеження і перевірок застосування таких препаратів потрапило 50 агропідприємств. Щоб завадити організованим перевіркам господарств з Києва у терміновому порядку до Херсону прибув перший заступник Держпродспоживслужби Седик В.М., який на черговому засіданні робочої групи при Херсонської ОДА наголосив, що препарати групи Бродифакум дозволені в Україні. Це дало аграріям можливість і надалі  розкидати  зерно оброблене такими препаратами як "Бродівіт", "Номайс" (діюча речовина бродіфакум) і безпосередньо Бродіфакумом     .

Херсонщина на цей час стала центром знищення журавлів всієї Європи. Схоже, що сотні, а можливо й тисячі перелітних птахів вже не вийде врятувати, адже найбільш масовий проліт - лише розпочинається.

Звісно, першочергово що треба зробити - це призупинити на час розслідування використання родентицідів. По друге, всі, хто використовував отруйні не лише для гризунів препарати просто розсипавши їх на полях, мають відшкодувати державі збитки у повному обсязі. По третє, проблема масової загибелі тварин від родентицидів потребує термінового вивчення з метою запобігання подібним випадкам у майбутньому.

Необхідно, у найкоротший термін внести зміни до Державних санітарних правил щодо порядку застосування родентицидів та необхідності дотримання Інструкцій, які забороняли б відкрите застосування отруйних приманок.