2021-10-01

Епоха видобутку вугілля на Шпіцбергені добігає кінця

Норвезька державна компанія SNSK в 2023 році закриє свою останню шахту на арктичному архіпелазі Шпіцберген, де історія видобутку вугілля налічує 120 років. Основні потужності було згорнуто протягом останніх двох десятиліть, але одна з шахт ще діє для забезпечення місцевої електростанції, а також окремих експортних поставок. Ще одну вугільну шахту на архіпелазі в селищі Баренцбург експлуатує Росія.

Рішення Норвегії повністю відмовитися від вугілля пов'язано з випереджаючими темпами глобального потепління на арктичних островах. Після згортання видобутку вугілля енергетика Шпіцбергена тимчасово перейде на дизельне паливо, а в подальшому SNSK розраховує використовувати відновлювані джерела (ВДЕ). 

Однак в останні два роки експлуатації остання шахта Шпіцбергена все ж скористається хорошою кон'юнктурою ринку - видобуток вугілля планується збільшити до 125 тисяч тонн на рік з нинішніх 90 тисяч тонн. Однак в будь-якому випадку це незначні обсяги порівняно з попередніми показниками в кілька мільйонів тонн вугілля на рік. Зараз економіка Шпіцбергена орієнтована в першу чергу на туризм і наукові дослідження.