2020-12-24

ДТЕК Нафтогаз завершив буріння глибокої свердловини на Мачухському родовищі

Пресслужба ДТЕК Нафтогаз повідомляє про завершення буріння свердловини №57 глибиною 5270 м на Мачухському родовищі. Отриманий з карбонатів дебіт складає 300 тис. куб. м на добу і має суттєвий потенціал росту.

Зазначається, що свердловина бурилася в умовах надвисоких пластових тисків. Її було споруджено за 136 діб, що на 32 доби раніше проєктного терміну завдяки інтегрованому підходу до всіх процесів будівництва.

Буровим підрядником виступила компанія «Сервіс-Ойл». Було застосовано бурову установку Bentec-450 т, оснащена інтелектуальною системою верхнього приводу Smart Top Drive. При цьому непродуктивний час роботи установки не перевищив 1,0 %.

Будівництво похило-направленої ділянки свердловини виконано з використанням роторно-керованих систем Schlumberger і LWD модулів каротажу, що дозволило в онлайн режимі управляти траєкторією стовбуру та здійснювати оцінку  розрізу для попадання в найбільш продуктивну зону пласта за прогнозами постійно-діючої геолого-технологічної моделі родовища. Застосування інтелектуальних автоматизованих систем управління вибійним обладнанням та інтеграція даних глибинної телеметрії дозволили оптимізувати процес буріння та покращити його економічну ефективність.

Під час буріння було реалізовано комплексний підхід до застосування новітніх методів досліджень, запропонований компанією Weatherford. Це дозволило, в сукупності з керновими і іншими даними, провести додаткову оцінку складного тріщинно-порового простору карбонатів, підтвердити їх промислову перспективність в низькопористих інтервалах та оцінити повний потенціал свердловини. Заміри пластових тисків та проникності підтвердили достовірність прогнозу зон локалізації залишкових запасів за даними гідродинамічної моделі та виявили потенційно перспективні інтервали для проведення інтенсифікації. Здійснений під час первинного розкриття карбонатного розрізу комплекс  досліджень дає підстави до переоцінки ресурсного потенціалу турнейської карбонатної споруди та планування технологій її освоєння.

Розкриття продуктивної частини розрізу, представленої тріщинуватими колекторами з вторинною пористістю, здійснювалося з використанням інвертованої вуглеводневої емульсії WITER II компанії «Геосинтез Інженірінг». Вже традиційно, незважаючи на складні умови буріння, свердловина була завершена з від’ємним скін-ефектом у привибійній частині пласта, що дозволило отримати проєктний дебіт при мінімальних депресіях та забезпечити потенціал його зростання після проведення комплексу геолого-промислових досліджень.