2021-04-27

Держекоінспекція не допомогла зупинити незаконні рубки на Київщині

Як повідомляє "Українська природоохоронна група", в березні цього року група відвідала кілька ділянок у межах Новосілківського лісництва ДП «Вищедубечанське ЛГ», на кожній з яких заплановані суцільні санітарні рубки, а на багатьох є суттєві порушення. 

"«Санітарні правила в лісах України» чітко зазначають, що ССР проводяться винятково для вилучення сухостійних, відмираючих і дуже ослаблених дерев. Виявити, чи належить дерево до «дуже ослаблених», зовсім неважко – для цього використовуються показники, які доступні навіть пересічним громадянам. На жаль, на вищезгаданих ділянках чимало дерев були цілком життєздатними, що явно порушувало вимоги «Санітарних правил…». Більше того, згідно з п. 27 «Санітарних правил…», на лісосіках повинні залишатися життєздатні дерева, що також явно порушується Вищедубечанським лісгоспом", - наголошується в повідомленні "Української природоохоронної групи".

Наголошується, що ліси Новосілківського лісництва належать до лісопаркової частини лісів зелених зон і комерційні рубки головного користування в них заборонені, проте Вищедубечанський лісгосп порушує це правило, створюючи умови для подальшого всихання лісу. 

Звернення до Державної екологічної інспекції не допомогло змінити ситуацію. Під час позапланової перевірки екоінспектори повністю стали на сторону лісгоспу, ігноруючи очевидні порушення «Санітарних правил…», особливо щодо залишення життєздатних дерев, у зв'язку з чим Група наголошує на необхідності реформи екологічного контролю.