2022-02-18

Болгарія визнано найбруднішою країною в ЄС

У третьому кварталі 2021 року обсяг викидів парникових газів у Європі зріс через відновлення ділової активності. Найбруднішою країною в Європі, за даними статистичної служби Європейського Союзу, виявилася Болгарія.

Викиди становили 881 мільйон тонн еквівалента CO2, що на 6 % більше, ніж у третьому кварталі 2020 року. Зазначається, що зростання обсягів викидів пов'язане із відродженням ділової активності минулого року. На сектори електропостачання та виробництва припало майже по чверті від загального обсягу викидів, а частку домогосподарств та галузі сільського господарства — по 14 %.

Проте, порівняно із третім кварталом 2019 року рівень викидів знизився на 10 мільйонів тонн. Таким чином, незважаючи на наслідки економічного підйому, обсяг викидів зберігає тенденцію до зниження цільових показників ЄС.

Найбруднішою країною в Європі виявилася Болгарія — обсяг її викидів збільшився на 22,7 % порівняно з попереднім роком. Друге місце посідають Латвія та Греція — 16,2 % та 13,1 % відповідно. При цьому рівень викидів у Словенії, Люксембурзі та Нідерландах знизився порівняно із третім кварталом 2020 року.