2022-02-18

5 ГВт нових потужностей ВДЕ може бути побудовано в Україні після синхронізації з ENTSO-E

17 лютого, генеральний директор ДТЕК ВДЕ Маріс Куніскіс взяв участь у форумі Renpower Ukraine 2022, де обговорювали процес синхронізації енергосистеми України з європейським ринком електроенергії.

Вже 24-26 лютого українська енергосистема працюватиме в ізольованому режимі, що є одним із етапів підготовки країни до приєднання до ENTSO-E. Заходи, які мають на меті синхронізацію енергосистем, планується завершити у 2023 році. Синхронізація дозволить стабілізувати ринок електроенергії України, надасть потужного поштовху економіці, а також підвищить енергобезпеку країни.

У той же час це буде можливим лише за належної уваги влади до сектору ВДЕ. Відповідальний підхід держави до розвитку ВДЕ сприятиме більшому обсягу інвестицій у сектор та дозволить здешевлювати вартість позикового капіталу для реалізації проектів.

Виходячи з сьогоднішнього рівня LCOE традиційної генерації та ВДЕ, а також зважаючи на непросту ситуацію з енергоресурсами (насамперед газом), ВДЕ є найперспективнішою технологією для нарощування потужностей в Україні.

Наразі потужності ВДЕ в Україні становлять 8,5 ГВт, з яких 6,2 ГВт – це сонячна генерація. З урахуванням домашніх СЕС це близько 10 ГВт. При синхронізації з ENTSO-E потенціал зростання може становити близько 5 ГВт нових потужностей ВДЕ до 2030 року з урахуванням поступового виведення неефективних блоків ТЕС з експлуатації. А у довгостроковій перспективі, з урахуванням курсу на декарбонізацію, цей потенціал зросте в рази.