2020-11-12

Банки розвитку не відмовляються від фінансування викопного палива

Світові банки розвитку зробили обінку щодо приведення власної фінансової політики у відповідність до Паризької угоди про зміну клімату, але ухилилися від твердого зобов'язання щодо поетапної відмови від фінансування проєктів, пов'язаних з викопним паливом. Про це повідомляє Reuters.

Світові банки є джерелом фінансування багатьох великих інфраструктурних проєктів, в тому числі в енергетичному секторі. Державні інститути розвитку відіграють ключову роль у припиненні фінансування від викопного палива на користь низьковуглецевих проєктів. 

На саміті з фінансування «зеленого» сектора, організованому французьким урядом, 450 державних банків розвитку заявили, що вони прискорюватимуть темпи та збільшать інвестиції у поновлювані джерела енергії, енергоефективність і чисті технології.

У той же час міжнародна банківська група не зобов'язалася відмовитися від інвестицій у викопне паливо, не підтримавши, таким чином, оголошену невеликою групою європейських банків розвитку ініціативу минулого тижня.

Група заявила, що до 2021 року займе жорсткішу позицію щодо інвестицій у вугілля, на яке припадає значна частка світових викидів вуглецю.

«Ми розглянемо діапазон інвестицій у викопне паливо, відмовимося від проблемних активів і працюватимемо над застосуванням жорстких інвестиційних критеріїв, таких як чітка політика відмови від фінансування вугілля», - йдеться у підсумковій заяві групи.