2020-11-12

Соняшник, целюлоза, скло: Продукти, які врятують при нафторазливах

Агентство нафтогазової інформації підготувало огляд розробок вченого співтовариства, представлених у 2020 році, де в якості помічників при зборі забруднень виступають лушпиння соняшника, фосфатне скло, живі мікроорганізми та інші речовини.

- Сорбент з целюлози: восени 2020 року в Інституті хімії наукового центру УрВ РАН створили сорбент для збору нафти з поверхні води. В основу нового продукту лягли відходи лісопереробки, тому він в економічним. Один грам сорбенту вбирає в себе понад дев'ять грамів нафтопродукту. Нафтову плівку він прибирає за кілька секунд і утримує її протягом місяця. Після першого застосування сорбент не втрачає своїх властивостей і може використовуватися повторно до п'яти разів. 

- Мікроорганізми і гумінові кислоти: вчені природничо-наукового інституту ТулГУ представили наукову розробку, яка дозволяє за лічені дні очистити ґрунт і воду від забруднень нафтопродуктами. В основі методу - взаємодія мікроорганізмів і гумінових кислот. Грунт відновлюється приблизно за тиждень, вода - за дві доби. В основі біокомпозіціі - природний сорбент. Його отримують з гумінових кислот, а їх - в свою чергу - з торфу. До складу сорбенту додають мікроорганізми, здатні розкладати нафту. Це з'єднання або наносять на грунт, або додають в воду. Вчені пропонують використовувати створену біокомпозіцію не тільки на тих ділянках, де розлив нафти стався в результаті НП, а й там, де тривалий час накопичуються нефтезагрязнения через специфіку роботи підприємств або організацій.

- Гранули з фосфатного скла: у Вищій школі технології та енергетики Санкт-Петербурзького державного університету промислових технологій і дизайну розробили препарат, який розкладає нафтопродукти, в тому числі при низьких температурах. Така властивість продукту дозволяє очищати від нафтових забруднень воду і грунт. 

- Біосорбент і мікроорганізми: красноярські вчені розробили біосорбент, до складу якого входять виділені з грунтів в місцях забруднень нафтоокислюючі мікроорганізми, здатні розкладати нафту. Вони починають розмножуватися, використовуючи в якості поживних речовин самі нафтопродукти і органічну речовину препарату. Біосорбент не вимагає збору і утилізації, він розкладається разом з нафтою, при цьому відновлюється рослинний покрив, зазначили автори розробки в СібГІУ ім. М.Ф. Решетнева.

- Сорбент з соняшнику: вчені з Південного федерального університету розробили сорбент, що складається з лушпиння соняшнику, за допомогою якого можна видаляти з поверхні води мазут, масло і нафту.