2021-11-23

Американські вчені намагаються отримати біопаливо за допомогою мікробів - "ласунів"

Вчені Каліфорнійського університету в Берклі та університету Баффало намагаються отримати біопаливо за допомогою мікробів - "ласунів". Такий підхід став можливим після публікації нових досліджень генномодифікованої кишкової палички.

Олефіни, як відзначають автори роботи, становлять невеликий відсоток молекул у бензині, який виробляється в даний час, але процес, розроблений командою, може бути скоригований у майбутньому, щоб отримати й інші типи вуглеводнів, включаючи деякі інші компоненти бензину. Зазначається також, що олефіни застосовуються не тільки у виробництві палива, але використовуються і в промислових мастилах і як прекурсори для виробництва пластмас.

«Виробництво біопалива із ВДЕ, таких як глюкоза, має великий потенціал для розвитку технологій зеленої енергетики. Глюкоза виробляється рослинами за допомогою фотосинтезу, який перетворює вуглекислий газ (CO2) та воду на кисень і цукор. Таким чином, вуглець у глюкозі – а потім і в олефінах – насправді утворюється з вуглекислого газу, який було видалено з атмосфери», – пояснює керівник дослідження Чжень К. Ван із Університету Баффало.

Однак необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти переваги нового методу, та оцінити, чи можна його ефективно розширити для виробництва біопалива чи інших цілей. Одне з перших питань, на яке потрібно буде відповісти, – скільки енергії споживає процес виробництва олефінів; якщо вартість енергії надто висока, технологія має бути оптимізована для практичного застосування у промислових масштабах.