2021-11-23

Полтавський адмінсуд розглянув зустрічні позовні заяви органів влади

Державна екологічна інспекція Центрального округу звернулася до Полтавського окружного адміністративного суду із позовом до Полтавського комунального автотранспортного підприємства 1628 про тимчасову заборону розміщення твердих побутових відходів розташованого в урочищі "Триби" поблизу с. Макухівка до:
- отримання висновку з ОВД щодо видалення відходів на Полтавському звалищі;
- отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря на МВВ;
- приведення експлуатації міського звалища ТПВ у відповідність до Правил експлуатації;
- облаштування дренажної системи;
- облаштування по периметру МВВ спостережних свердловин;
- облаштування на МВВ пожежних ємностей;
- облаштування МВВ суцільною огорожею по периметру сміттєзвалища;
- встановлення обладнання для відлякування птахів;
- ліквідації забруднення земельної ділянки.

Позовні вимоги були обґрунтовані посиланням на виявлені (за результатами перевірки щодо додержання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері охорони довкілля) порушення відповідачем вимог чинного законодавства, наявність яких була підставою для зупинення діяльності підприємства в частині розміщення твердих побутових відходів в урочищі "Триби" поблизу с. Макухівка.

Також до суду надійшла зустрічна позовна заява Полтавського КАТП-1628, у якій позивач просив визнати дії ДЕІ ЦО щодо спонукання до виконання Полтавським КАТП-1628 Припису, отримання висновку з ОВД, а також вимоги органу контролю про тимчасову заборону (зупинення)  діяльності Полтавського КАТП-1628 протиправними та зобов`язати Інспекцію утриматись від вчинення таких дій.

Згодом, Полтавський КАТП-1628 надав до суду уточнену позовну заяву, а згодом – заяву про зміну предмета позову, в якій підприємство просило суд також (окрім зазначеного вище):
- визнати протиправними твердження ДЕІ ЦО щодо самовільного заняття земельної ділянки КАТП - 1628, яка знаходиться під фільтраційним озером;
- визнати протиправною вимогу ДЕІ ЦО щодо зобов`язання  Полтавського КАТП - 1628 встановлення протифільтраційного екрану по периметру сміттєзвалища;
- визнати протиправною вимогу ДЕІ ЦО про виконання робіт згідно вимог Робочого проєкту.

В обґрунтування зустрічних позовних вимог Полтавське КАТП-1628 вважало, що вимога ДЕІ ЦО про отримання висновку з ОВД є незаконною, оскільки діяльність підприємства не підпадає під визначення "планова діяльність", а дія Закону України "Про оцінку впливу на довкілля" не поширюється на суб`єктів господарювання, які отримали рішення про провадження планової діяльності до набрання чинності цим Законом (підприємство отримало
його у 1996 р). Також зазначало, що ДЕІ ЦО було неправомірно застосовано до спірних правовідносин положення Правил експлуатації полігонів побутових відходів, оскільки експлуатація звалищ регулюється Рекомендаціями з удосконалення діючих полігонів та звалищ твердих побутових відходів, а тому вимога щодо встановлення протифільтраційного екрану по периметру сміттєзвалища є протиправною. Також, вказувало, що висновок  ДЕІ ЦО про самовільне зайняття земельної ділянки ДП "Полтавське лісове господарство" є помилковим, оскільки лісгосп не підтвердив цього факту. Звертало увагу суду, що строки виконання, визначені у приписі, жодним чином не обґрунтовані та є недостатніми для його виконання.

Згодом до справи долучили третю особу на стороні Полтавське КАТП-1628 – Полтавську міську раду.

В судовому засіданні представники сторін підтримали свої вимоги у справі, а суд, проаналізувавши наведені докази та матеріали справи, а також чинне законодавство, постановив відмовити ДЕІ ЦО у задоволенні позовних вимог, а Полтавське КАТП-1628 – у задоволенні зустрічного позову. Таким чином, жодні вимоги сторін задоволено судом не було.