2021-11-23

Геологічна компанія звернулася до суду проти Держгеонадр через орфографічну помилку

ТОВ «Західна геолого-розвідувальна компанія» звернулася до Закарпатського окружного адміністративного суду із позовною заявою до ДСГНУ про визнання протиправним та скасування наказу.

Позовні вимоги були мотивовані тим, що відповідач допустив описку у бланку спеціального дозволу, замість того, аби видати позивачу новий бланк - фактично повторно розглянув заяву позивача щодо внесення змін до Спецдозволу та прийняв рішення про скасування власного наказу у відповідній частині.

Згодом Держгеонадрами подано відзив на позовну заяву, у якій Служба проти позову заперечувала та просила суд відмовити у задоволенні позовних вимог. Заперечуючи проти позову вказувала на те, що моментом, з яким можна пов`язувати початок перебігу строку продовження дії спецдозволу на користування надрами є дата прийняття Наказу Держгеонадр про продовження строку дії спеціального дозволу на користування надрами № 4112 від 16 березня 2012 року, оскільки саме цей акт створював ТОВ «ЗГРК» права та обов`язки надрокористувача. А тому, аргументи позивача про те, що він набув права на користування надрами з моменту отримання бланку спеціального дозволу є безпідставними. Держгеонадра не могли змусити надрокористувача прибути і отримати дозвільний документ. Цим правом надрокористувач розпорядився на власний розсуд.

Проаналізувавши докази сторін, суд вирішив задовольнити позов. Таким чином, наказ було скасовано, та призначено Держгеонадрам сплатити судові витрати позивача у розмірі 2 тис 70 грн.