2021-02-11

Абрамовський виступає за якнайшвидший початок НПСВ

Міністерство екології має намір якнайшвидше розпочати виконання Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок в частині викидів пилу. Також планується шукати джерела фінансування Плану. Про це повідомляє ExPro Consulting, із посиланням на сторінку міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського у соціальній мережі Facebook. 

За словами міністра Нацплан передбачає поступове скорочення викидів від роботи великих спалювальних установок, відповідно до якого, Україна – до 2028 року має у 40 разів скоротити викиди пилу, у 20 разів - викиди оксидів сірки, до 2033 року в 4 рази мають зменшитися викиди токсичних оксидів азоту. Відповідний законопроект «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення» №4167 (поширюється в т.ч. на установки що спалюють паливо із загальною номінальною споживаною тепловою потужністю 50 мегават та більше) вже зареєстровано у Верховній Раді. 

«В рамках робочої наради мали жваву дискусію з цього приводу (реалізація НПСВ – ред) спільно з Міненерго, МОЗ, Фондом Держмайна, народними депутатами та керівниками енергогенеруючих компаній. Тези енергетиків залишаються незмінними: невизначеність щодо енергетичної стратегії України, відсутність джерел фінансування на впровадження заходів робить неможливим вчасне виконання Плану. Наша позиція інша:

- шукати джерела фінансування,
- визначитися з потужностями, які будуть затребувані при подальшому формуванні енергетичного балансу,
- негайно розпочати виконання Плану в частині викидів пилу», - цитує допис Романа Абрамовського ExPro.