2021-02-11

ЦППТГН Прикарпаття представив геоінформаційну систему моніторингу вод Дністра

Центр прогнозування та попередження техногенно-гідроекологічної небезпеки Прикарпаття на базі ІФНТУНГ офіційно представив громадськості геоінформаційну систему моніторингу вод Дністра. Про це повідомляється на сайті ІФНТУНГ

На заході були присутні науковці ІФНТУНГ, представники управління з питань цивільного захисту Івано-Франківської ОДА, УДСНС в Івано-Франківській області, обласного Центру гідрометеорології, Дністровського басейнового управління водних ресурсів. 

Професор Л.М.Заміховський розповів про досвід розробки й впровадження в дію аналогічних систем у співтоваристві з партнерами кафедри, що став підґрунтям для нинішнього проєкту. Тепер можуть пишатися «пильним оком», яке вже стежить у режимі реального часу за станом вод Дністра в районі м.Галича. Контейнер завбільшки 80Х50 см забезпечує дослідників інформацією за багатьма метеорологічними параметрами – від швидкості течії та рівня  води до її мутності.

Учасники засідання високо оцінили технічну новинку й висловили низку пропозицій щодо її впровадження й налагодження широкої мережі моніторингу погодних змін, що уможливлять своєчасне сповіщення населення про небезпеку повені. Якщо згадати страшні наслідки минулорічних затоплень на Прикарпатті, стає зрозуміло: вона надзвичайно потрібна кожній територіальній громаді, обласному центру. Зрештою -  всій Україні.