2021-07-21

Виробництво водню сприятиме декарбонізації експортних галузей української економіки

Реалізація проєктів з виробництва водню в довгостроковій перспективі сприятиме декарбонізації орієнтованих на експорт секторів української економіки, вважає радник голови правління НАК «Нафтогаз України» з питань розвитку низьковуглецевих бізнесів та зеленого курсу ЄС Олексій Рябчин.

«Ми говоримо про можливості виробництва в Україні водню з метою експорту, або переробки, наприклад, в «зелений» аміак. Останній може як транспортуватися до ЄС, так і бути використаний на внутрішньому ринку агрокомпаніями для відповідності високим екологічним критеріям преміальних ринків ЄС. Також мова може йти, наприклад, про металургію, перед якою стоїть проблема зниження вуглецевого сліду в умовах більш жорстких кліматичних регуляцій», – зазначив він, виступаючи на 12-му Міжнародному Українському енергетичному форумі Інституту Адама Сміта.

«На цьому етапі розвитку водневого ринку доцільно переходити до випробовувань та реалізації пілотних проектів. Таким чином Україна зможе не тільки спостерігати за дискусією, що триває в Європі, а й готувати пропозиції, які базуються на власному досвіді», – додав радник голови правління Нафтогазу.

Олексій Рябчин переконаний, що водень має значний потенціал і протягом найближчих 10 років відповідний напрямок енергетики отримає значний розвиток в Європі.