2021-02-04

Зімбабве відкликала спірне положення в поправці до закону, яке турбувало інвесторів гірничодобувної промисловості

Зімбабве відкликала положення в поправці до Закону про індигенізацію і розширення економічних прав і можливостей корінного населення (Indigenisation and Economic Empowerment Act), яке останнім часом турбувало інвесторів, що розглядали його в якості таємного повернення до спірної структури власності в гірничодобувній промисловості , коли місцеві власники володіли в підприємствах часткою в 51 %, а іноземні власники часткою в 49 %.

Видання «Спостереження за економічним управлінням» (Economic Governance Watch) нещодавно висловило думку, що законопроєкт про фінанси (№ 2), який пройшов через парламент в середині грудня 2020 року, дозволяє міністрові промисловості і торгівлі резервувати певні сектори гірничодобувної промисловості для місцевих гірників і дає йому можливість виконати це рішення, просто порадившись з двома колегами - міністром гірничорудної промисловості і міністром фінансів і економічного розвитку.

Уряд Зімбабве відреагувало на ці побоювання у вівторок увечері, видаливши цю вставку в прагненні «підвищити впевненість щодо інвестицій в гірничодобувний сектор».

Згідно уряду, вимога про те, щоб 51 % акцій підприємств, що займаються видобутком платини і алмазів, знаходився у власності зазначеного владою суб'єкта, було знято шляхом внесення поправки в Закон про розширення прав і можливостей корінного населення.

«Не існує корисних копалин, для видобутку яких потрібно, щоб 51 % акцій компаній належав вказаному владою суб'єкту, - заявив уряд Зімбабве. - Це узгоджується з позицією уряду про те, що немає корисних копалин, при видобутку яких уряд вимагає обов'язкової участі в акціонерному капіталі через певну організацію».