2021-02-04

ВСУ розгляне позов УГВ до Держгеонадр щодо Крабової площі

АТ «УкрГазВидобування» у 2017 році звернулося до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до Держгеонадр із проханням визнати протиправною бездіяльність Держгеонадр щодо нездійснення розгляду та неприйняття рішення у встановлений строк з приводу заяви щодо надання спецдозволу на користування надрами Крабової площі, яка розташована в межах західної частини північно-західного шельфу Чорного моря, строком дії на 30 років. Про це повідомляє ExPro. 

Також УкрГазВидобування просило суд визнати протиправною відмову Держгеонадр у наданні спеціального дозволу на Крабову площу і зобов’язати Держгеонадра надати УГВ спецдозвіл на Крабову площу на 30 років.

Позов було задоволено частково рішенням ОАСК від 19.09.2019 року, залишеним без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 22.01.2020 року. Суд визнав бездіяльність Держгеонадр протиправною та зобов’язав Держгеонадра повторно розглянути заяву УГВ щодо надання спеціального дозволу на Крабову площу.

Держгеонадра не погодилося з такими рішеннями суду та направило касаційну скаргу. Ухвалою Верховного суду від 18.05.2020 року відкрито касаційне провадження у справі. У червні 2020 року УГВ направило відзив на касаційну скаргу, а у грудні 2020 року УГВ надіслало заяву про відмову від позову. Разом з тим, Верховний суд призначив розгляд справи на 17 лютого 2021 року.