2021-10-07

Житомирська облрада відповіла на запит про видобуток бурштину

Житомирська обласна рада надіслала офіційну відповідь на запит Житомирського підрозділу ВГО «Стоп корупції» щодо заходів з протидії неконтрольованому розкраданню бурштину в регіоні. 

«У зв’язку з видачею Державною службою геології і надр України спеціальних дозволів  на користування надрами в Житомирській області, а саме — товариству з обмеженою відповідальністю "Райт солюшн", ТОВ "Амбер Холдинг" і ТОВ "Надра Галичини", Житомирська обласна рада листом від 16.03.2017 року повідомила прокуратуру Житомирської області про факти порушення інтересів територіальних громад сіл, селищ, міст області та клопотала про звернення до суду за захистом їхніх інтересів.

Заступником прокурора Житомирської області підготовлено та подано до Окружного адміністративного суду шість позовів в інтересах держави в особі Житомирської обласної ради про визнання протиправними та скасування спеціальних дозволів на користування надрами (три до ТОВ "Райт Солюшн", два – до ТОВ "Амбер Холдинг", один – до ТОВ "Надра Галичини"», - зазначено в документі.

Активісти кажуть: депутати не відповіли на усі поставлені запитання. Вони хотіли дізнатися, що з 2016 року зробила обласна рада для захисту корисних копалин регіону.
«У 2017 році новина про те, що спецдозволи на територію 18 000 га лісів (що дорівнює трьом площам Житомира) віддали сумнівним компаніям під геологорозвідку бурштину, викликала резонанс і обурення населення. Житомирська обласна рада прийняла рішення звернутися до прокуратури, щоб цей орган представляв її інтереси в судах зі скасування незаконно виданих спецдозволів. Суд першої інстанції скасував дію 6 ліцензій, проте в апеляції рішення першої інстанції були скасовані. Аргументом було те, що прокуратура не має права представляти інтереси Житомирської обласної ради. І навколо цього питання тривають судові суперечки протягом 5 років. Тим часом низку спецдозволів Держгеонадра України продовжили ще на 5 років», — розповідає Олександр Ігнатьєв подробиці боротьби.

Активну позицію обласних депутатів в цьому питанні активісти вважають запорукою ефективного захисту корисних копалин, що належать громаді Житомирщини.