2018-03-19

Збільшення власного видобутку, зменшення споживання та акцент на енергоефективність

Заступник Міністра з питань європейської інтеграції  в ефірі телеканалу «Еспресо» прокоментувала питання щодо перспектив збільшення  видобутку газу в Україні. При цьому наголосила, що збільшення власного видобутку, зменшення споживання та акцент на енергоефективність  – це для нас енергетична незалежність.  Наталія Бойко також зауважила, що минулого року було незначне збільшення видобутку, а цього року передбачено значно суттєвіше , оскільки  протягом минулого року було прийнято кілька важливих законопроектів, зокрема щодо зменшення ренти на нові свердловини та щодо дерегуляції у сфері видобування.   «Цей пакет, зменшення ренти та дерегуляція, повинен стимулювати компанії заходити в Україну», - підкреслила Наталія Бойко.

Окремо зупинилася на питанні співпраці з місцевими громадами. За її словами, компаніям буде легше працювати з місцевими громадами, тому що вступив у дію закон про децентралізацію ренти. Відтепер 5% ренти залишатиметься на місцях, і в людей не буде відчуття, що їхню землю просто використовують.

Наталія Бойко , коментуючи питання  реформ у газовому секторі, акцентувала на питанні забезпечення газом споживачів. «Має бути повне забезпечення постачання і продажу газу», - наголосила заступник Міністра.  У контексті розмови про монетизацію субсидій, Наталія Бойко зазначила, що такі кроки є загальноєвропейською практикою та дієвим стимулом підвищення енергоефективності.