2018-03-19

БГЗО затвердила перший проект Звіту ІПВГ за 2016 рік

14 березня у Міненерговугілля відбулося чергове засідання Багатосторонньої групи заінтересованих осіб (БГЗО). Головним питанням порядку денного був розгляд та затвердження  проекту Звіту ІПВГ за 2016.

Представник компанії-незалежного адміністратора EY в Україні Андрій Кітура презентував первинний звіт зі звірки даних та проект контекстної частини Звіту ІПВГ за 2016 рік. До видобувних секторів, які охоплюватиме новий Звіт, додались: видобування вогнетривких глин, тугоплавких глин та видобування піску для скляної промисловості.  Дані про зазначені сектори будуть наведеній у контекстній частині документу. Щодо кожної видобувної галузі розкриватиметься інформація про  роль держави в галузі, запаси, суттєві розвідувальні роботи, інформація щодо спеціальних дозволів, обсяги видобування, експорт та імпорт тощо.

В результаті обговорення члени БГЗО шляхом голосування затвердили перший проект Звіту. Наразі підготовка Звіту ІПВГ за 2016 рік перебуває на одному із кінцевих етапів, попереду передбачені наступні кроки:

- Компанія-Незалежний адміністратор (НА) завершує з’ясування розбіжностей у Звіті;

- НА враховує усі коментарі БГЗО до проекту Звіту та готує фінальну версію Звіту;

- БГЗО  розглядає та затверджує фінальну версію Звіту;

- Звіт ІПВГ за 2016 публікується та залишається у вільному доступі.

Обговорення переходу на попроектне звітування в рамках ІПВГ з 2019 року

Згідно нових вимог міжнародного Стандарту Ініціативи прозорості видобувних галузей, Звіт ІПВГ України за 2018 рік має бути сформований попроектно, тобто компанії мають розкривати дані про свою діяльність, звітуючи за кожним спеціальним дозволом на користування надрами.

Члени БГЗО коротко обговорили, як цю вимогу можливо виконати за українських реалій. В результаті було визначено, що такий спосіб звітування стане можливим, якщо він буде закріплений на законодавчому рівні, а саме через прийняття законопроекту “Про забезпечення прозорості  видобувних галузей”, який передбачає попроектне звітування. Після прийняття закону можна буде перейти до більш детальних дискусій, створення дорожньої карти та вибудовування відповідної стратегії.

Обговорення проекту робочого плану БГЗО на 2018 рік

В процесі обговорення робочого плану голова Секретаріату ІПВГ в Україні Діна Нарежнева зосередилась на тих нововведеннях, які були включені в проект оновленого робочого плану, який було запропоновано на розгляд членам БГЗО.

Вона зазначила, що протягом 3-5 років всі країни, які підтримують Стандарт, мають перейти на електронне впровадження ІПВГ. Це серед іншого передбачає подання звітності в рамках ІПВГ не у паперовому вигляді, а на спеціально розробленій електронній платформі. Тому вже зараз в плані необхідно передбачити заходи, які спонукатимуть до створення такої платформи.  Важливо визначити первинний перелік кроків, створити Дорожню карту, переглянути наявні на сьогодні електронні рішення та подібні платформи, які вже працюють.

В цьому році буде проведена техніко-економічна оцінка, в результаті якої буде можливо створити детальний план дій для втілення електронного впровадження ІПВГ в Україні.

В ході засідання члени БГЗО також обговорили необхідність якомога скоріше перейти до розробки технічного завдання для підготовки нового звіту, щоб протягом року опублікувати Звіт за 2017 рік.