2021-03-15

Заради алмазного проєкту виселять мешканців села Чілонга

Жителі села Чілонга, Зімбабве, яким загрожує виселення з тим, щоб звільнити місце для молочного проєкту компанії Dendairy, стверджують, що прихована причина їх виселення - це дорогоцінні мінерали в цьому районі, такі як золото і алмази. 

Видання NewsHawks наводить слова неназваних жителів села, які заявили, що ділові партнери президента хочуть брати участь в прихованій діяльності з видобутку корисних копалин. Дослідження, проведене De Beers в 1950-х роках, а також аеромагнітна розвідка, проведена місцевою фірмою Aero Surv Zimbabwe в період з 2019 по 2020 рік в партнерстві з Xcalibur Airborne Geophysics, показали поклади кімберлітових алмазів і золота в районі Чілонгі.

Неназваний голова села сказав, що вони уважно стежать за цим питанням.

«Ми можемо сказати вам, що цей проєкт з вирощування трави - всього лише прикриття, щоб ці хлопці, в даному випадку через свого представника Dendairy, могли добувати корисні копалини в цій області. Dendairy буде займатися вирощуванням трави, а вони - видобутком корисних копалин», - сказав він.

Уряд Зімбабве нещодавно наказав 12 000 особам назавжди покинути свої будинки, щоб прокласти шлях для проєкту компанії Dendairy з вирощування люцерни.