2021-03-15

Депутати усунули збір за продовження спецдозволів на користування надрами із законопроєкту

Профільний комітет Верховної Ради виключив із законопроєкту №4187 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки розвитку вітчизняних галузей надрокористування” дискримінаційну норму. Про це повідомляється на сайті НАДПУ. Нагадаємо, що Асоціація нещодавно звернулася до Верховної Ради із критикою цієї норми. 

Зокрема, йдеться про пункт згідно з яким передбачалось, що компанії, які хочуть продовжити дію ліцензії на видобуток, повинні сплатити за неї додатково 20% ціни від тієї суми, яку вони вже заплатили під час купівлі спецдозволу. Тобто, йдеться про ситуацію, коли інвестори спершу купують повне право на видобуток усіх запасів корисних копалин, які знаходяться на конкретній ділянці надр, через певний час ризикують втратити це право, якщо не заплатять за нього повторно.

“Це виглядало несправедливим, що надрокористувач, отримуючи дозвіл чесно сплатив збір за всі 100% запасів копалин, якими він планував користуватися, знову змушений витрачати кошти повторно. Особливо, це неприпустимо зараз, коли усі спецдозволи купуються на публічних аукціонах, а їхня вартість зростає у десятки разів від початкової. Я дуже вдячна народним депутатам, які наполягли на виключенні цієї норми й звернули увагу на застереження бізнесу. Адже, роками цю сплату стягували необґрунтовано і до того ж вибірково.” – прокоментувала рішення виконавча директорка Асоціації Ксенія Оринчак.