2016-05-19

Започатковано дискусійний майданчик «Майбутнє газовидобутку України»

В рамках професійного дискусійного майданчику «Майбутнє газовидобутку України» відбулась зустріч керівництва компаній, які об’єднались в Асоціацію газовидобувних компаній України з Міністром енергетики та вугільної промисловості України Ігорем Насаликом та народним депутатом України, заступником голови комітету Верховної Ради України з питань паливно- енергетичного комплексу ядерної політики та ядерної безпеки України Ольгою Бельковою.

Від Асоціації Газовидобувних компаній України в заході взяли участь керівництво ПАТ «Укргазвидобування», ДТЕК Нафтогаз, Burisma Holdings, Гео Альянс, Смарт Енерджі, Куб-газ, СП «ПГНК», представництво Регал Петролеум Корпорейшн лімітед та гість Асоціації Eni Ukraine LLC.

Головною метою першої зустрічі учасників ринку з керівництвом паливно-енергетичного комплексу стало напрацювання конкретних заходів для збільшення об’ємів видобутку газу в Україні, зокрема, прийняття податкового режиму для галузі, який би стимулював залучення нових інвестицій та оновлення регуляторної бази, зокрема, врегулювання та спрощення процедури отримання прав на користування землею, спрощення процесу укладання Угод про розподіл продукції; прийняття нового Кодексу про надра та «Правил розробки родовищ нафти та газу».

Важливим аспектом дискусій стало напрацювання прийнятних змін податкової політики галузі, від якої сьогодні напряму залежить покращення інвестиційної привабливості газовидобутку. Поряд з цим детально опрацьовані питання бази, оплати та децентралізації рентних платежів; діючої системи податку на прибуток; вдосконалення порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами; спрощення дозвільних і погоджувальних процедур для початку процесів геологорозвідки.

Газовидобувні компанії надали пропозиції щодо вирішення питання страхового запасу природнього газу. Серед багатьох питань зустрічі, сторони також вислухали пропозиції з вузькотехнічного питання - якості природнього газу. Учасники вирішили повернутись до його обговорення, залучивши якнайширше коло спеціалістів галузі.

Данііл Майданік, голова правління Асоціації газовидобувних компаній України: «Сьогодні започаткований важливий професійний діалог в галузі. При партнерстві профільного Міністерства закладається той новий фундамент розвитку галузі, який вже багато років очікують від нас як українські споживачі, так і європейські партнери. Відкритий діалог бізнесу та регуляторних органів має принести позитивні результати у вирішенні питань газовидобувної галузі, які роками не можна було зрушити з місця».

Ігор Насалик, Міністр палива та вугільної промисловості України: «Сьогодні профільне Міністерство спільно з учасниками ринку нафто газовидобутку напрацьовує ті реформи галузі, які дадуть можливість нашій країні максимум через чотири роки вийти на тенденцію відсутності імпортного газу в енергетичному балансі країни. Два ключових фактори, які допоможуть нам досягнути цього – енергозбереження та збільшення видобутку власних ресурсів. Закликаю учасників ринків користуватись фінансовими програмами для енергетичного сектору, які дозволять більш масштабно проводити реформи галузі, оновлювати основні фонди, інвестувати в новітні технології видобутку корисних копалин».

Ольга Бєлькова, заступник голови комітету Верховної Ради України з питань паливно- енергетичного комплексу ядерної політики та ядерної безпеки України: «Сьогодні ми знаходимось на правильному шляху державно-приватного партнерства. Щоб знайти баланс між інтересами держави та приватного сектору ми повинні максимально публічно обговорювати всі ініціативи в галузі. Профільний Комітет підтримує професійні напрацювання щодо покращення нормативно-правової бази галузі. Сьогодні є потреба в активізації пропозицій щодо оновлення Кодексу про надра, Угоди про розподіл продукції. Тільки спільними зусиллями ми зможемо досягнути спільної мети - покращення інвестиційної привабливості галузі газовидобутку та забезпечення стабільного росту видобутку газу в Україні».