2021-06-29

Залучення новітніх технологій та міжнародних інвестицій є ключем до збільшення видобутку газу в Україні

Залучення новітніх технологій та міжнародних інвестицій є запорукою збільшення видобутку газу на існуючих родовищах, а також фундаментом для розробки шельфових ділянок та нетрадиційних покладів вуглеводнів в Україні, заявив голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

«Сучасний газовидобувний бізнес – це менше про ресурс газу, але більше про технології. Тому, нам потрібно зробити так, щоб в Україні були як спеціалісти, так і технології, управлінці, які вміють керувати цими спеціалістами та технологіями. Потрібен доступ до капіталу – все це вимагає мільярдів доларів інвестицій. І тоді ми зможемо видобувати більше», – сказав він.

Юрій Вітренко додав, що наразі Нафтогаз має хоч і невеликий, але успішний приклад залучення закордонних технологій та інвестицій до видобутку в Україні

«Є один приклад, який будемо зараз розвивати. Можу навіть назвати компанію – Expert Petroleum, у нас є успішне партнерство з цією компанією, в якій працюють професіонали. Вони повірили в Україну, повірили в партнерство з Нафтогазом, прийшли і от зараз демонструють значне збільшення видобутку. Я буду робити все для того, щоб найближчим часом ми побачили більше подібних партнерств і набагато масштабніші іноземні інвестиції, які дозволять нам збільшити видобуток», – зазначив голова правління Нафтогазу.

Він нагадав, що в порядку денному Нафтогазу, окрім інтенсифікації видобутку на існуючих родовищах, також розробка великих шельфових ділянок та нетрадиційних покладів вуглеводнів.

«Ми намагаємося повернутися і до історії зі сланцевим газом, або з нетрадиційним газом. Наприклад, для нашої ситуації – це газ зі щільних порід. Також ми зараз намагаємося принаймні почати проводити розвідку на українському шельфі в Чорному морі – і збільшувати видобуток за рахунок цього», – підсумував Юрій Вітренко.