2021-06-29

Saudi Aramco заявила, що великих інвестицій в «блакитний» водень не буде до 2030 року

Широкомасштабне виробництво «блакитного» водню навряд чи почнеться в поточному десятилітті. Швидше за все, воно буде реалізовано за операційною моделлю сектора ЗПГ. Про це повідомляє Enkorr, посилаючись на заяву технічного директора Saudi Aramco Ахмада аль-Ховайтера. 

Згідно дорожній карті Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), для досягнення нульових викидів до 2050 року буде потрібно близько 520 млн т «зеленого» і «синього» водню в рік, що є величезним стрибком в порівнянні з поточними обсягами виробництва. За даними МЕА, в 2020 році було вироблено близько 90 млн т водню в основному з викопного палива.

В регіоні Близького Сходу планується ряд великомасштабних проектів з виробництва водню. Так, Єгипет інвестує до $ 4 млрд у проєкт з виробництва водню шляхом електролізу з використанням ВДЕ. Оман представив план з будівництва в найближчі 27 років найбільшого в світі заводу з виробництва екологічно чистого водню. У травні в Дубаї було запущено першу в регіоні промислову установку з виробництва «зеленого» водню, що працює на сонячній енергії. У тому ж місяці уряд емірату Абу-Дабі оголосив про плани будівництва заводу вартістю $ 1 млрд, здатного виробляти 200 тис. т «зеленого» аміаку і 40 тис. т «зеленого» водню.

У липні минулого року Саудівська Аравія оприлюднила плани з будівництва заводу з виробництва екологічно чистого водню, що працює на вітряній та сонячній енергії потужністю 4 ГВт, що на той момент було найбільшим в світі подібним проєктом. Завод вартістю $ 5 млрд, здатний виробляти 650 т «зеленого» водню на день, буде побудовано компаніями Air Products, ACWA Power і NEOM.