2021-06-29

UNCG вимагають транскордонної екологічної оцінки проєкту ВВШ Е40

Нещодавно ГО "Українська прородоохоронна група" (UNCG) звернулася до уповноважених органів з питань екологічної політики та природокористування та про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті щодо будівництва на території Білорусі внутрішнього водного шляху Е40.

Ризики від цього будівництва наступні: 

- Колосальні інженерні втручання у долину р. Прип’ять на території Республіки Білорусь 
- Значні зміни у довкіллі, масштабні зміни гідрологічного режиму регіону Західного Полісся
- Зменшення водності та зміна погодно-кліматичних умов усього Західного Полісся; висихання лісів; збільшення частоти та масштабів пожеж у лісах та на торфовищах; колосальні викиди парникових газів
- Примноження негативних наслідків в часі
- Ризики перерозподілу похованих у грунті та донних відкладах радіонуклідів, зокрема їх вивільнення в товщу води та подальшу міграцію до водосховищ Дніпровського каскаду
- Руйнівний вплив на стан біорізноманіття
- Посилена інвазія небезпечних видів-інтродуцентів з Понто-Каспійського регіону в Балтійський і навпаки, зникнення багатьох видів аборигенної фауни та флори і деградація вразливих екосистем.

Значні частини протяжності р. Прип’ять у Білорусі та Україні мають статус природоохоронних територій національного і міжнародного значення. Втрата цих територій призведе до збіднення біорізноманіття та до порушення міжнародних зобов’язань України щодо збереження та охорони природних територій, визначених на міжнародному рівні конвенціями, а також вимогами Угоди про асоціацію України з ЄС.

Описана ситуація вимагає проведення транскордонної оцінки впливу на довкілля проєкту ВВШ Е40 та стратегічної екологічної оцінки рішень, що визначають необхідність створення такого водного шляху.