2020-08-21

Заклик до Зімбабве зупинити видобуток алмазів через COVID-19

Союз працівників алмазної промисловості та суміжних спеціальностей Зімбабве (Zimbabwe Diamonds and Allied Workers Union, ZIDAWU) закликав уряд припинити роботи з видобутку алмазів, щоб стримати поширення коронавірусу.

Видання 263 Chat наводить заяву ZIDAWU про те, що були повідомлення про випадки зараження коронавірусом на підприємствах Zimbabwe Diamond Consolidated Company (ZCDC) і Anjin.

«Як представники робітників і спостерігачі від жителів населених пунктів ми рекомендуємо, щоб уряд розпорядився про негайне припинення робіт в Zimbabwe Diamond Consolidated Company і Anjin», - йдеться в заяві ZIDAWU.

«Ця рекомендація викликана нещодавніми повідомленнями про випадки зараження коронавірусом в цих двох компаніях. Хоча ми розуміємо, що видобуток корисних копалин є рушієм економіки і необхідний для продовження роботи підприємств, ніщо не може виправдати обмеження права на життя, гарантованого конституцією Зімбабве, яке піддається загрозі», - наголошується в ньому далі.

Разом з тим повідомляється про те, що Anjin 15 серпня призупинив роботу на своїх ділянках. Керівництво компанії ухилилося від відповіді, коли до нього звернулися місцеві ЗМІ. Співробітники, які говорили на умовах анонімності, заявили, що живуть в страху перед коронавірусом і що їм заборонили використовувати мобільні телефони для спілкування зі сторонніми. Як стверджується, вони живуть в жахливих приміщеннях з поганими санітарними умовами.

Нещодавно Anjin офіційно відновила повномасштабні роботи з видобутку корисних копалин після того, як в 2016 році тодішня адміністрація покійного президента Роберта Мугабе заборонила їй доступ до діамантових родовищ.

Згідно з останніми даними, опублікованими Кімберлійського процесу, в 2019 році Зімбабве справила 2,1 млн каратів алмазів на суму 141,1 млн доларів.