2020-08-21

Коментар «Надра України» щодо отримання спецдозволів по Красноріченському та Паромівському родовищах

ПрАТ «НАК «Надра України» надає свій коментар на інформацію українського інтернет – видання «OBOZREVATEL» відносно подання ТОВ «Велта» документів до Держгеонадр щодо отримання спецдозволів на користування надрами Красноріченського та Паромівського родовищ (https://www.obozrevatel.com/society/kompaniya-velta-nominiruet-auktsion-na-dva-titanovyih-mestorozhdeniya.htm). 

Відповідна інформація під назвою «Компанія «Велта» номінує на аукціон два титанових родовища» розміщена також і на офіційному сайті ТОВ «Велта» за посиланням (https://velta-ua.com/uk/feed), де зазначається, що Компанія «Велта» подала документи до Державної служби геології на надр Україні щодо проведення аукціону на отримання ліцензії на геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку, Паромівського та Красноріченського родовища титанових руд.

ПрАТ «НАК «Надра України» зазначає, що її афілійована особа ТОВ «Житомирбуррозвідка» (код ЄДРПОУ 30737100) є власником спеціального дозволу на користування надрами від 13.03.2013 року № 4347 (геологічне вивчення, в т.ч. ДПР Красноріченського родовища) та спеціального дозволу на користування надрами від 13.03.2013 року № 4346 ( геологічне вивчення, в т.ч. ДПР Паромівського родовища).

Відповідно до даних ДНВП “Геоінформ”, ТОВ “Житомирбуррозвідка” своєчасно подано заяви та відповідні пакети документів на продовження зазначених спеціальних дозволів від 24 листопада 2017 року, які було повернуто заявнику поштою, а не відмовлено у продовженні. Зазначене підтверджується інформацією з офіційного сайту ДНВП “Геоінформ” за посиланням http://geoappl.kiev.ua:8888/reports/rwservlet?us&report=zlcperelic&kerpoy=30737100

Крім того, вищевказані заяви на продовження строку дії спецдозволів було внесені до офіційного ресурсу ДНВП “Геоінформ” в частині інформації про спеціальні дозволи:

1.http://geoappl.kiev.ua:8888/reports/rwservlet?us&report=lic_sp1.rdf&sequn=1071730 Спеціальний дозвіл №4346 на користування надрами Паромівського родовища недійсний, АЛЕ в відомостях про дію спеціального дозволу вказано: “Зареєстрована заява на продовження дії спецдозволу”.

2.http://geoinf.kiev.ua/wp/spedozvoli-rep.php?pr=1&urls=http://geoappl.kiev.ua:8888/reports/rwservlet?us*report=lic_sp1.rdf*sequn=1071786 Спеціальний дозвіл №4347 на користування надрами Красноріченського родовища недійсний, АЛЕ в відомостях про дію спеціального дозволу вказано: “Зареєстрована заява на продовження дії спецдозволу”.

            Вказані відомості підтверджують дотримання надрокористувачем всіх вимог, передбачених чинним законодавством для збереження за ним права на продовження спеціальних дозволів в розумінні п.14 постанови КМУ № 615 від 30.05.2011 року «Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами» (в редакції, діючій на дату подання заяви):

            «Для продовження строку дії дозволу на видобування корисних копалин надрокористувач подає органу з питань надання дозволу заяву на видобування корисних копалин не пізніше ніж за шість місяців, на геологічне вивчення надр та геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку, – за три місяці до закінчення строку його дії. У заяві зазначається причина продовження строку дії дозволу. Надрокористувач, що не подав заяву в установлений строк, втрачає право на продовження строку дії дозволу».

Для чіткого розуміння вказаної норми закону в ПрАТ «НАК «Надра України» наголошують, що строк дії спеціальних дозволів № 4347 та №4346 був до 13 березня 2018 року, відповідно ТОВ “Житомирбуррозвідка” повинно було подати заяву на продовження не пізніше 13 грудня 2017 року. Оскільки, такі заяви на продовження спеціальних дозволів на користування надрами №4347 та №4346 були подані 24 листопада 2017 року і така інформація підтверджена офіційними даними ДНВП “Геоінформ” —  ТОВ “Житомирбуррозвідка” збережено право на продовження строку дії спецдозволу, адже тільки “надрокористувач, що не подав заяви в установлений строк, втрачає право на продовження строку дії дозволу”.

ТОВ “Житомирбуррозвідка” неодноразово відповідно до вимог чинного законодавства, подавались до Держгеонадр заяви з документами для продовження термінів дії спецдозволів, які розглядались і навіть надавались позитивні висновки ДНВП “Геоінформ”, що підтверджується відповідними даними на офіційному сайті ДНВП “Геоінформ”. Однак, в попередні роки подані заяви та пакети документів повертались надрокористувачу через формальні причини.

Так, по Красноріченському та Паромівському родовищах, починаючи з 2017 року Товариство подавало в Держгеонадра документи 12 разів відповідно. Останній раз документи подані 01.06.2020 року.

Станом на сьогодні ТОВ “Житомирбуррозвідка” вживає всіх заходів для погодження поданих заяв та пакетів документів на продовження спеціальних дозволів на користування надрами №4346 та №4347 та працює над усуненням зауважень, зазначених у рекомендаціях Міндовкілля.

Зазначимо, що ТОВ “Житомирбуррозвідка”, учасником якого є ПрАТ «НАК «Надра України», 100% акцій якої закріплено в державній власності, буде й надалі прикладати максимум зусиль для продовження дії спецдозволів та реалізації права ТОВ “Житомирбуррозвідка”, як надрокористувача, на продовження дії спеціальних дозволів на користування надрами в порядку та на умовах визначених  законодавством України.