2021-06-01

За два роки УНБ планує наростити ресурсну базу

Одна з найбільших приватних газовидобувних компаній України – ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» – планує розширити географію видобутку в Україні за межі Сахалінського родовища. Про це розповів директор з виробництва та розвитку УНБ Мільєнко Циміч в інтерв'ю бізнес-порталу Uaprom.info.
 
«З існуючими можливостями ми можемо тримати видобуток на колишньому рівні, без спаду близько двох років. Але нам потрібно масштабуватися. Поки існуючі родовища приносять прибуток, ці фінанси необхідно направити на зростання і залучення нових запасів. Це не органічне зростання, а скоріш екстенсивне: через аукціони, придбання інших компаній або ліцензійних ділянок і т.д. Ми повинні розширювати свою ресурсну базу», – говорить він.
 
Так, Мільєнко бачить потенціал у родовищах на Західній Україні: «Через меншу глибину покладів у цьому регіоні фінансові ризики набагато менші. Одна розвідувальна свердловина на сході – це три розвідувальні свердловини на Західній Україні. Я думаю, там є ще багато можливостей». Проте, він підкреслює, що компанія розглядає різні шляхи розширення.
 
У компанії вже застосовують технічні інновації для пошуку пропущених запасів вуглеводнів. «Один з багатьох нових підходів, які ми зараз використовуємо на Сахалінському родовищі, – це підхід по петрофізиці. Ми закінчили петрофізичну модель, потім накладемо її на існуючу 3Д сейсміку, яку будемо повторно обробляти. Ми з'єднаємо геофізику і петрофізику, по суті, це не новий процес, але все залежить від того, наскільки він ретельний і докладний», – пояснює Мільєнко Циміч.
 
УНБ вже отримує перші результати від застосування нових підходів: компанія успішно пробурила й освоїла свердловину №22. Початковий добовий дебіт склав 280 тис. м3природного газу і 30 тонн конденсату на штуцері розміром 9 мм. «Для визначення місця розташування свердловини ми використовували петрофізичний підхід, заснований на кореляції синтетичних каротажних діаграм і характеристиці одиниць потоку колектора», – говорить Мільєнко Циміч.
 
На його думку, УНБ об'єднує міжнародну геологічну експертизу і висококваліфікованих професіоналів. Це компанія, упартнерстві з якою можна успішно реалізовувати комерційні проєкти. «В УНБ зібрана гарна команда. Це стосується не тільки геології, а й буріння, видобутку, фінансів... Це люди, з якими дуже комфортно», – резюмує Мільєнко Циміч.