2021-06-01

«Зелені» аукціони можуть стати заміною «зеленого» тарифу

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності) розглядає два механізми підтримки відновлюваної енергетики - «зелені» аукціони та net metering на заміну діючій системі «зеленому» тарифу.

«Зелений» тариф, він вже свою роль відіграв. І що стосується його ролі в Україні, то я рахую, що він відіграв її правильно, оскільки ми побачили ріст інвестицій у 2019р… Інші види стимулів, які замістять «зелений» тариф, з точки зору прийняття рішень в законодавчому полі, вже відбулись. Ми знаємо, що з 2020р ми переходимо на аукціони. Аукціони правда вже мали були проведені у 2020р в квітні і в жовтні. Поки що цього не відбулось, напевно, не дозріла ще політична воля. Для того щоб зберегти інвестиційний клімат, я вважаю, що в цьому році нам обов’язково потрібно провести аукціон. Інший напрям по якому Держенергоефективності працює для того щоб стимулювати розвиток відновлюваної енергетики - це net metering. Він якраз направлений на просюмерів, на споживачів які б виробляли електроенергію, в точці її споживання», - сказав Юрій Шафаренко, заступник очільника Держенергоефективності. 

За словами Шафаренко, саме завдяки технології net metering буде можливий розвиток розподіленої генерації, а виробники продукції, що будуть мати таку систему та експортувати товари у ЄС, в майбутньому зможуть уникнути дії механізму CBAM. Також він зазначив, що агентство розробляє ціноутворення на електроенергію, яка буде профіцитною для споживача, який використовую технологію net metering, та на енергію, яка буде ним забиратися з мережі для покриття дефіциту.