2018-02-05

Юрій Луценко: Слідство у провадженні щодо заволодіння грошовими коштами ДАТ «Чорноморнафтогаз» при здійсненні закупівлі самопідіймальних бурових установок триває

У п’ятницю, 2 лютого 2018 року, під час брифінгу Генеральний прокурор України Юрій Луценко поінформував про хід розслідування щодо заволодіння грошовими коштами ДАТ «Чорноморнафтогаз» при здійсненні закупівлі самопідіймальних бурових установок.

«Це не завершення слідства, ми хочемо лише презентувати вам серйозний проміжний результат, який вивів нас на якісно новий етап», - підкреслив Юрій Луценко.

Він нагадав, що Генеральною прокуратурою України здійснюється досудове розслідування за фактом заволодіння учасниками злочинної організації грошовими коштами ДАТ «Чорноморнафтогаз» у сумі 3,2 млрд грн при здійсненні закупівлі двох самопідіймальних бурових установок В312 та В319 та їх легалізацію через підконтрольні компанії.

Зокрема, Генеральний прокурор України озвучив деякі покази свідка, який зазначив, що у період 2011-2013 років він був залучений до незаконних оборудок з державними коштами ПАТ «НАК «Нафтогаз України» і ДАТ «Чорноморнафтогаз», які вчиняли особи, наближені до колишнього Президента України В. Януковича.

Так, за словами свідка, вартість самопідіймальних бурових установок коливалася від 150 до 300 млн доларів США у залежності від комплектації, транспортних видатків та страхування. Проте, за досягнутими домовленостями вартість кожної установки планувалося завищувати на 150 млн доларів США, з яких 130 млн доларів США повинні були йти В. Януковичу та його оточенню, а 20 млн доларів США – ще одній особі та на всі технічні витрати по супроводженню контрактів, у тому числі придбання та обслуговування підконтрольних офшорних компаній, затрати на «конвертаторів» - осіб, які надають послуги з проведення незаконних операцій по переведенню грошових коштів в готівку, їх легалізацію і зарахування на кінцеві компанії, розрахування зі службовими особами, яких планувалося залучити до вчинення цього злочину.

Окрім цього, Юрій Луценко зазначив, що у своїх показах свідок розповів про проведення операцій з перерахування коштів на рахунки підконтрольних компаній, а також щодо легалізації привласнених грошових коштів. За його словами, С. Арбузов залучив до цього власницю ВАТ «Вернум Банк» та директора ще однієї банківської установи. Так, власниця ВАТ «Вернум Банк» забезпечувала перерахування грошових коштів на рахунки підконтрольних співучасникам компаній, а також видачу на території України готівки, яку розподіляли між деякими працівниками ПАТ «НАК «Нафтогаз України» і ДАТ «Чорноморнафтогаз», як долю за участь у злочині.

Генеральний прокурор України поінформував, що на цей момент у кримінальному провадженні засуджено двох осіб: заступника Голови правління ДАТ «Чорноморнафтогаз» О. Кацубу, котрий пішов на угоду зі слідством і відшкодував 130 млн грн до державного бюджету, заступника директора Департаменту НАК «Нафтогаз України» П. Шевченка; щодо ще однієї особи – працівника ДАТ «Чорноморнафтогаз» обвинувальний акт скеровано до суду; оголошено про підозру та обрано запобіжний захід двом особам: Голові наглядової ради ВАТ «Вернум Банк» та її підлеглому; також повідомлено про підозру та оголошено в розшук колишнього Голову Національного банку України С. Арбузова, Голову правління ДАТ «Чорноморнафтогаз», його радника, директора Департаменту ДАТ «Чорноморнафтогаз» та начальника відділу закупівель ДАТ «Чорноморнафтогаз». Також, за словами Юрія Луценка, сьогодні затримано та оголошено про підозру заступнику Голови правління НАК «Нафтогаз України» з економічних питань.

У той же час, Генеральний прокурор України повідомив, що на даному етапі також заплановано подання у Верховну Раду з проханням надати дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності фігуранта цього кримінального провадження, який наразі є народним депутатом України.

«Найголовнішим на цьому етапі слідства є те, що ми отримали інформацію, і через міжнародну систему фінансового моніторингу виконуємо замороження та аналіз руху коштів на рахунках, на котрі поступили розкрадені кошти у загальній сумі близько 144 млн доларів», - зазначив Юрій Луценко і додав, що аналіз руху цих коштів може вивести на інші підозри.

«Слідство триває і воно має намір вийти на всіх учасників організованого злочинного угруповання і дати об’єктивну оцінку всім», - констатував Юрій Луценко.