2020-10-09

Які шахти закриють першими – в Міненерго розповіли про пілотні проекти

Міністерство енергетики спільно із зарубіжними партнерами, зокрема, урядом Німеччини і міжнародними організаціями відбирають шахти для проведення пілотних проектів з трансформації вугільних мономіст.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Відзначається, що Міненерго запропонувало німецькій стороні шість шахт на заході і сході України.

«Серед потенційних перших пілотних проектів розглядаються дві шахти із запропонованих: шахта «Великомостівська» в Червонограді, яка потенційно може стати потужним туристичним кластером, і шахта «5/6» – на сході, в Мирнограді, що має потенціал технологічного кластеру», – йдеться в повідомленні.

За словами очільниці Міненерго Ольги Буславець, метою всіх пілотних проектів є не тільки вирішення проблеми конкретної території, а й створення досвіду, який можна легко передати.

«Все пілотні проекти будуть впроваджуватися за принципом формування кластерів: технологічних, туристичних, інноваційних та інших», – підсумувала т.в.о. міністра.

Про те, що Міненерго веде переговори з німецькою стороною щодо реалізації пілотного проекту з трансформації вугільних регіонів, до якого мають увійти дві шахти, OilPoint писав ще на початку серпня.

У четвер, 8 жовтня, керівництво Міністерства енергетики презентувало прем’єр-міністру Денису Шмигалю Концепцію реформування вугледобувної промисловості, котра передбачає розподіл шахт на три групи.

Як заявляла раніше т.в.о. міністра енергетики Міненерго Ольга Буславець, розроблена відомством програма розвитку вугільних регіонів передбачає поетапне закриття вугледобувних підприємств.

Як зазначила тоді керівник Міненерго, при трансформації вугільних регіонів дуже важливо враховувати людський ресурс і забезпечити соціальний захист працівникам шахт.