2020-10-09

Саудівська Аравія може виступити проти зняття обмежень на видобуток нафти в рамках ОПЕК+

Саудівська Аравія розглядає можливість перегляду плану ОПЕК + на майбутній рік, який передбачає збільшення видобутку нафти цим альянсом майже на 2 млн б / д. Про це передає Oilexp з посиланням на повідомлення газети Wall Street Journal.

Нові домовленості ОПЕК + стартували з травня зі скорочення видобутку нафти на 9,7 млн ​​б / д на три місяці. З серпня альянс продовжує знижувати видобуток, але вже в меншому обсязі - на 7,7 млн ​​б / д на період до кінця року, а далі - на 5,8 млн б / д до кінця квітня 2022 року. Базою відліку взято жовтень 2018 року, але для Росії і Саудівської Аравії - показник в 11 млн б / д, від яких за аналогією йде зниження на 23 %, 18 % і 14 % відповідно.

Виходячи їх повідомлень джерел WSJ, таке коригування може знадобитися внаслідок можливої «неврахованої нестачі» глобального попиту на нафту через «другу хвилю» коронавірусу, з одного боку, і появи додаткової пропозиції цієї сировини, з іншого.

«Саудівська Аравія розглядає скасування плану ОПЕК збільшити видобуток нафти на початку наступного року, повідомили високопоставлені нафтові радники країни, оскільки число випадків зараження коронавірусом в світі зростає, а очікуване повернення лівійської нафти загрожує збільшенням світових запасів сировини», - йдеться в повідомленні газети.

Відзначається також, що остаточне рішення з цього питання ще не прийнято.