2020-10-09

“Встановити перехідний період для апробації”- надрокористувачі звертаються до Голови Держгеонадр Романа Опімаха

Діджиталізація сфери надрокористування, ресурсний потенціал корисних копалин та роль місцевих надр у наповненні бюджетів громад – про ці і не тільки теми говорили вчора під час круглого столу у Запоріжжі представники сфери надрокористування. “Надра – драйвер економічного розвитку України” – тема круглого столу, яка зібрала надрокористувачів і представників виробничих компаній з усіх куточків України. 

На заході піднімалися питання важливості реформування вугільної галузі, ресурсного потенціалу України, проблеми і шляхи нарощування мінерально-сировинної бази нашої держави, питання ефективного використання надр місцевими громадами, діджиталізація сфери надрокористування, яку, до речі, презентував голова Держгеонадр Роман Опімах.

В учасників обговорення була можливість задати питання голові Держгеонадр. І вони були не про нові цифрові рішення, а про те, що їх хвилює найбільше – про відміну можливості отримання спеціального дозволу на користування надрами шляхом апробації запасів корисних копалин у ДКЗ України. Надрокористувачі наголошували на тому, що в той період, коли вони виконували геологічне вивчення надр, результатом якого стала апробація запасів, діяла норма постанови № 615, яка дозволяла таким чином отримувати спеціальний дозвіл на користування надрами без аукціону. Норма була відмінена у 2020 році без встановлення перехідного періоду, позбавивши більше 50 надрокористувачів законного права отримати спеціальний дозвіл на користування надрами. 

“На сьогодні така норма у законодавстві відсутня. Ви можете йти на аукціон. У Вас є перевага – провівши геологічне вивчення, Ви точно знаєте, що це за ділянка надр і за що будете боротися на аукціоні ”, – такою була відповідь Романа Опімаха на запит надрокористувачів про можливі шляхи вирішення проблеми. 

Виходить, що підприємства, які вклали значні кошти у викуп геологічної інформації, вивчення надр, експертизу звіту, тепер мають іти на аукціон і боротися за вивчену ними ж ділянку? Тобто, держава, яка має бути гарантом закону, обманює власних громадян? 

Так, законотворчий процес неможливий без змін. Проте, ці зміни мають нести покращення, удосконалення та враховувати права тих, кого вони безпосередньо стосуються.