2020-11-25

Як складеться доля ОПЕК +

ОПЕК + має намір прийняти рішення про відстрочку збільшення нафтовидобутку, що заплановане на січень. Це змушує замислитися про майбутнього альянсу. Його учасники намагаються перебалансувати ринок при одночасному забезпеченні більш високих доходів і частки ринку в середньостроковій перспективі, передає EnKorr. 

Міністерський саміт ОПЕК + намічений на 30 листопада та 1 грудня. Ймовірно, на ньому буде обговорюватися продовження обмеження видобутку нафти на наступний рік через слабкий попит на тлі різкого зростання захворюваності н COVID-19.

«Потенційно ускладнити зустріч могли б спроби ОАЕ збільшити свою базову квоту, яка нижче, ніж у Саудівської Аравії і Росії. Але ми не думаємо, що це завадить продовженню угоди», - заявили в Goldman.

Goldman розглядає скоординовані дії щодо обмеження видобутку з огляду на високі рівні запасів сирої нафти, відновлення видобутку в Лівії і нову хвилю пандемыъ, що призводять до відновлення часткових блокувань. Банк очікує, що ОПЕК + відкладе нарощування видобутку на три місяці, що допоможе збільшити дефіцит світового ринку до 1 млн б / д у першому кварталі наступного року. 

Британський банк Barclays також очікує, що ОПЕК + затримає нарощування видобутку на три місяці.