2021-04-14

Внаслідок обмежень 10-11 квітня потужність ВДЕ знижувалась до 5-36% від встановленої – АСЕУ

Диспетчери оператора системи передач «НЕК «Укренерго» та операторів системи розподілу 10-11 квітня надавали «зеленій» генерації команди на розвантаження в окремі години, зокрема, 10 квітня було обмежено генерацію електричної енергії з ВДЕ до 36%, а 11 квітня потужність електростанцій становила 5-25% із встановленої.

Про це повідомила Асоціація сонячної енергетики України, з посиланням на повідомлення учасників асоціації.

«За повідомленнями учасників Асоціації сонячної енергетики України - диспетчери ОСР та ОСП надавали команди на розвантаження “зеленій” генерації два дні підряд - і в суботу, і в неділю…у суботу, 10 квітня, майже на 6 годин довелось обмежити виробництво електроенергії з ВДЕ до 36 % виробникам із Дніпропетровської, Житомирської, Київської, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської, Херсонської, Черкаської та ряду інших областей…У неділю, 11 квітня, обмеження розпочалися ще до світанку у Херсонській області - вже з 5 години ранку. Також обмежували Вінницьку, Житомирську, Тернопільську, Харківську, Черкаську та інші області. Електростанції працювали на потужність від 5 до 25 % від встановленої», - йдеться в повідомленні.

За даними АСЕУ, близько 18:00 11 квітня всі обмеження з «зеленої» генерації були зняті.

Як вказали в Асоціації, обмеження ВДЕ вперше тривали близько 12 годин.

«Виробники “зеленої” енергії налаштовані ще більш рішуче - вони вважають такі дії ОСП свідомим тиском на “зелену” енергетику з боку державних органів та установ, і планують відстоювати свої права та стягувати компенсації за обмеження через судові інстанції», - додали в АСЕУ.

Також, Голова АСЕУ Артем Семенишин зазначив, що Асоціація буде наполягати на детальному вивченні кожного факту обмеження ВДЕ та причин виникнення таких обмежень.