2021-04-14

Big Oil пропонує «озеленити» нафту замість скорочення її видобутку

Головною темою виступів на енергетичній конференції CERAWeek, проведеної IHS Markit минулого місяця, стало бажання Big Oil зосередитися не стільки на скороченні нафтогазовидобування, скільки на пом'якшенні впливу викидів вуглецю та парникових газів. Про це повідомляє Enkorr

За словами генерального директора Exxon Mobil Даррена Вудса і Вікі Холлуб з Occidental Petroleum, скорочення викидів вуглецю від викопного палива, а не фактичного використання викопного палива, є найкращим способом боротьби зі зміною клімату. Обидва CEO підкреслили, що світу як і раніше потрібні нафта і газ, і урядам необхідно зосередити увагу не на скороченні використання викопного палива, а на пом'якшенні наслідків глобального потепління, використовуючи такі технології, як уловлювання та зберігання вуглецю (CCS).

Вудс оголосив про плани збільшити інвестиції в уловлювання та зберігання вуглецю до приблизно 3 % від нових витрат, що є помітним поліпшенням у порівнянні з раніше заявленим 1 %, але все ще далеким від двозначних показників великих європейських компаній Total SA і Royal Dutch Shell.

Стюарт Глікман, енергетичний аналітик аналітичної інвестиційної компанії CFRA, каже, що Big Oil витрачає багато часу на маркетинг своїх зусиль в області низьковуглецевого майбутнього та таких технологій, як уловлювання вуглецю, тому що нафтові компанії буквально залучені до боротьби за виживання. Проте, просте «озеленення» вуглеводневого бізнесу залишається ризикованою і неперевіреною стратегією в той час, коли більшість нафтових компаній роблять ставку на інвестиції в поновлювані джерела енергії.