2021-07-01

Equinor побудує найбільший в світі завод «чистого» палива

Норвезька нафтогазова компанія Equinor планує налагодити виробництво «блакитного» водню в Великобританії. В результаті реалізації цього проеєкту з'явиться найбільший в світі промисловий комплекс з вироблення екологічно чистого палива. Він буде не тільки виробляти водень, але і витягувати з повітря шкідливий вуглекислий газ за допомогою спеціальних технологій уловлювання та зберігання вуглецю (Carbon capture and storage, - CCS).

Завод Equinor планується побудувати поблизу Кінгстон-апон-Халла (Англія). Крім того, компанія почне поставляти «блакитний» водень для газової електростанції Keadby в графстві Лінкольншир на сході Англії. Таким чином, велика газова електростанція стане першим в світі подібним об'єктом, повністю працюючим на екологічному паливі.

Згідно з прогнозами британського уряду, розвиток водневого паливного комплексу дозволить скоротити викиди CO2, оскільки «чисте» паливо замінить викопне на підприємствах, електростанціях і транспорті.

Деякі екологи скептично ставляться до технологій CCS через їх дорожнечу. У той же час новий звіт аналітичного центру Global CCS Institute показав, що світові можливості уловлювання та зберігання вуглецю повинні вирости в 100 разів для досягнення глобальних кліматичних цілей, що обійдеться світові не менш ніж в $ 1 трлн у найближчі 30 років.