2021-07-01

Бурові роботи на шельфі Кіпру відновляться в кінці року

Американська компанія ExxonMobil має намір відновити бурові роботи в районі родовища природного газу на кіпрському шельфі до кінця 2021 року. Про це повідомила міністр енергетики, торгівлі і промисловості Кіпру Наташа Пілідіс. 

За її словами, ExxonMobil повернеться в блок номер 10 виключної економічної зони (ВЕЗ) Республіки Кіпр на стику осені і зими, контракт з буровою установкою вже підписаний, а зараз кіпрський уряд займається видачею необхідних дозволів, що є звичайною процедурою. На острів вже стали прибувати експерти з США та інших країн, які братимуть участь в бурових роботах. «Ми очікуємо, що програма буріння відновиться в листопаді-грудні», - зазначила міністр.

Пілідіс вважає, що слідом за ExxonMobil в ВЕЗ Кіпру повернуться італійська Eni і французька Total, з якими Нікосія «також веде переговори» і «просувається в реалізації планів».

ExxonMobil проведе буріння на ділянці родовища Glaucus-1, виявленого в лютому 2019 року. Згідно з приблизними оцінками, це родовище містить запаси природного газу обсягом від 5 трлн до 8 трлн кубічних футів (від 142 млрд до 227 млрд кубометрів). Це найбільше з родовищ газу на кіпрському шельфі.