2016-04-05

Відбулось перше засідання робочої групи щодо децентралізації повноважень у сфері екології та природних ресурсів

4 квітня у  приміщенні Мінприроди під головуванням заступника міністра екології та природних ресурсів Світлани Коломієць відбулось перше засідання Робочої групи щодо децентралізації повноважень органів виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів. Кожен із учасників висловив позицію щодо тематики, ряд ключових питань детально обговорені.

Так, дискутували з приводу передачі місцевим органам влади дозволів на спеціальне водокористування. Всі були одностайні, що системні підходи у цій сфері залишилась незмінними з часів радянського союзу та потребують докорінного перегляду. Перш за все, в частині спрощення отримання документів дозвільного характеру. Однак, більшість членів робочої групи висловили думку про неготовність регіональних структурних підрозділів взяти на себе такі повноваження через брак фахівців та інституційної спроможності.

Аналогічна позиція і щодо сфери атмосферного повітря, земельного фонду. Експерти зазначили, що питання децентралізації повноважень потребує комплексного підходу. Базуватись він має на передовій європейській практиці та прогресивних технологіях. Адже у більшості цивілізованих країн функціонують так звані інтегровані дозволи.

Обговорюючи питання поводження з відходами було акцентовано увагу, що Мінприроди спільно з зацікавленими органами та експертами розроблено законопроект «Про відходи». Даний проект включає позиції стосовно децентралізації повноважень. Йдеться про декларування відходів, яке базуватиметься на електронній автоматизованій системі.

За результатами засідання прийнято рішення щодо необхідності ґрунтовного аналізу міжнародного досвіду та напрацювання конкретних пропозицій з метою обговорення їх вже на наступному засіданні.