2015-04-03

Робоча група працює над змінами в законодавстві щодо ренти на видобування газу

З метою підвищення енергетичної незалежності Україні, що вимагає збільшення внутрішнього видобутку природнього газу, Міністерство фінансів працює над пошуком оптимальної моделі оподаткування видобувної  галузі в Україні, що поєднувала б як забезпечення потреб державного бюджету, так і підвищення інвестиційної привабливості галузі видобування газу. 

1 квітня відбулось перше засідання робочої групи, основною метою якої є напрацювання пропозицій щодо змін в податкове законодавство, яке буде відповідати найкращим світовим практикам в сфері оподаткування нафтогазової галузі, й одночасно забезпечувати потреби державного бюджету.

До складу робочої групи увійшли представники виконавчої та законодавчої гілок влади, а також представники бізнесової спільноти. Зокрема, від Уряду до її складу увійшли представники Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку та торгівлі, Міністерства екології та природних ресурсів, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Державної фіскальної служби.

Від законодавчої влади – представники всіх парламентських фракцій, що входять до Урядової Коаліції. Зокрема - представники Блоку Петра Порошенко, Об’єднання «Самопоміч», Політичної партії «Народний фронт», ВО «Батьківщина» та Радикальної партії Олега Ляшко.

Від бізнесової спільноти та міжнародних організацій - представники Європейської Бізнес Асоціації (EBA), Американської торгової палати (ACC), IHS, Європейського банку реконструкції та розвитку, Міжнародного валютного фонду.

«Ми прагнемо знайти баланс інтересів. Над майбутніми новаціями буде працювати уряд, депутати, громадськість та бізнес, відповідно, - прокоментувала створення робочої групи заступник Міністра фінансів України Олена Макеєва. - Лише порівнюючи оподаткування нафтогазової промисловості України із міжнародним досвідом, можна робити висновки щодо майбутнього моделювання режимів оподаткування в нашій країні».

В рамках ознайомлення Міністерства фінансів з найкращими світовими практиками в оподаткуванні газовидобувної галузі, з 18 по 25 березня 2015 року в Мінфіні працювала технічна місія МВФ, яка презентувала державним службовцям модель оцінки фіскальних режимів у видобувних галузях. Модель передбачає можливість пошуку оптимального режиму оподаткування видобутку корисних копалин, зокрема газу та нафти, на підставі використання фактичних економічних показників підприємств та шляхом підбору ставок податків.

В рамках роботи технічної місії співробітники МФУ порівнювали вплив різних режимів оподаткування на надходження до бюджету та на фінансовий результат підприємств. Зокрема, було розглянуто декілька сценаріїв, які передбачають зміни в оподаткуванні видобувної галузі шляхом перегляду ставок рентної плати за користування надрами при одночасній зміні ставки податку на прибуток підприємств.

«Орієнтація лише на рентну плату (роялті) може призвести до викривлення показників обсягів інвестицій і видобутку. Прибутковість галузі має стати чи не головним орієнтиром разом із питаннями енергетичної безпеки нашої країни», - зазначила з цього приводу Олена Макеєва.