2020-12-15

Великобританія припинить підтримку зарубіжних нафтогазових проєктів

Прем'єр-міністр Великобританії Боріс Джонсон пообіцяє припинити пряму державну підтримку проєктів по викопному паливу на віртуальному саміті ООН. Таким чином, Лондон має намір надихнути інші країни на аналогічні кроки в боротьбі зі зміною клімату. Про це пише Reuters.

Великобританія, яка є співорганізатором віртуального саміту, що передує переговорам з клімату в Глазго в наступному році, зіткнулася зі звинуваченнями в лицемірстві з боку учасників кампанії за продовження фінансування проєктів по боротьбі з потеплінням нафти і природного газу за кордоном.

«Зробивши сьогодні амбітні і рішучі дії, ми створимо робочі місця майбутнього, прискоримо одужання від коронавірусу і захистимо нашу прекрасну планету для майбутніх поколінь», - йдеться в заяві Джонсона.

Понад 70 світових лідерів країн, включаючи Китай, Індію, Канаду і Японію, повинні оголосити на саміті більш амбітні зобов'язання щодо клімату.

Великобританія стане першою великою економікою, яка візьме на себе зобов'язання припинити державне фінансування проєктів по викопному паливу. 

Агентство експортного фінансування Великобританії запропонувало гарантії на мільярди доларів, щоб допомогти британським нафтогазовим компаніям розширювати свій бізнес в таких країнах, як Бразилія, Ірак, Аргентина і Росія, сказав Берроуз.

Джонсон зіткнувся з особливою критикою з боку учасників кампанії за роль UKEF в підтримці запланованого французькою компанією Total проєкту з виробництва зрідженого природного газу вартістю 20 мільярдів доларів в Мозамбіку.

Уряд заявив, що нова політика набуде чинності «якомога швидше» і не буде означати подальшу державну підтримку нафтових, газових або вугільних проєктів за кордоном, в тому числі допомогу в цілях розвитку, фінансування експорту та сприяння торгівлі.

У заяві говориться, що будуть «дуже обмежені винятки» для газових електростанцій в рамках визначених Паризькоою угодою параметрів.