2020-12-15

Іран не проситиме дозволу ОПЕК на збільшення видобутку

Тегеран не має наміру запитувати якийсь дозвіл у ОПЕК для того, щоб збільшити видобуток нафти в наступному році. Про це передає ANGI з посиланням на заяву міністра нафти Ірану Біжана Зангане.

Раніше Зангане представив плани відомства на новий фінансовий рік, що починається в березні 2021. Він, зокрема, повідомив, що Іран має намір добувати 4,5 млн бар. сирої нафти і газового конденсату на добу. Більше половини цього обсягу піде на експорт, решта - на внутрішнє споживання.

«Дозвіл не потрібний, це наше право, але проблем немає, ми не будемо просити у когось дозвіл для збільшення видобутку нафти. Звичайно, потрібно почекати», - сказав міністр, відповідаючи на питання, яким чином Іран отримає дозвіл на збільшення видобутку нафти, коли країни ОПЕК намагаються скорочувати свій видобуток.

Як випливає з опублікованого агентством Shana уривка виступу, Зангане також підкреслив, що збільшення обсягів експорту нафти до 2,3 млн б / д - реалізована задача. Є ринок, а ціни на нафту не впадуть, ОПЕК може підтримати їх.

Заступник голови організації планування та бюджету Ірану Хамід Пурмохаммаді в листопаді повідомляв, що Іран в поточному році продавав в середньому від 600 до 700 тис. бар. нафти на добу.