2021-10-26

В Україні законсервована більшість родовищ нафти й газу

За словами віце-прем’єра Володимира Кістіона, Україна має близько 600 млрд кубометрів доведених запасів газу, але держава розробляє лише 3,5 % із них. Про це повідомляє strelaua.com.

За іншими підрахунками, на території країни може залягати близько 1 трлн запасів газу та ще близько 200 млн тонн нафти, які потенційно можна добувати. Доведено, що за обсягами розвіданих запасів блакитного палива наша країна перебуває на третьому місці в Європі після Норвегії та Нідерландів.

Наразі в Україні є тисячі законсервованих свердловин і десятки перспективних родовищ, які ніхто не розробляє. Багато компаній узагалі не ведуть жодних робіт на родовищах. 

За підрахунками експерта Дениса Казанського, розробка діючих вітчизняних родовищ дасть змогу Україні заробити близько $10 млрд на рік, що становить близько 25 % бюджету за 2021 рік. 

"Почати слід із ревізії родовищ та спецдозволів на їх розроблення. Усі сумнівні дозволи, видані компаніям, які не проводять відповідних робіт, повинні бути анульовані, а родовища повернені в держвласність. Подальший продаж їх треба здійснювати тільки через відкриті аукціони, як це практикується в цивілізованих європейських державах. Давно вже слід прийняти національну програму з інтенсивної розробки родовищ нафти й газу. Скласти чіткий графік робіт і дотримуватися його. Для прискорення процесу внести необхідні зміни в законодавство, щоб зняти бюрократичні перепони, які заважають нафтогазовій галузі розробляти нові ділянки, а також забезпечити кращі умови для інвесторів", - наголошує Казанський. 

Ера вуглеводнів доживає останні десятиліття, тому скоро для повноцінної розробки тих запасів нафти й газу, які має Україна, буде пізно. Швидше за все, у майбутньому рентабельність галузі істотно знизиться.