2015-09-29

В. Демчишин: нарощування внутрішнього видобутку газу необхідне для зміцнення енергетичної незалежності України

Нарощування внутрішнього видобутку газу необхідне для зміцнення енергетичної незалежності України. Про це йшлося на брифінгу Міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина в Кабінеті Міністрів України.

Володимир Демчишин поінформував про забезпечення газом до опалювального сезону та результати тристоронніх перемовин у Брюсселі за участю ЄС, України та РФ. Зокрема, він наголосив, що за сприяння Європейської  Комісії досягнуто домовленостей щодо формули ціни на зимовий період, і як тільки Протокол буде підписаний, розпочнеться закачування російського газу в підземні сховища. Також Міністр звернув увагу, що раніше Україна додатково доплачувала РФ за калорійність газу (приблизно 7 доларів), а тепер ціна газу включає плату за калорійність. «Ціна газу прийнятна, відповідає європейській», - наголосив В. Демчишин.

Міністр також повідомив, що на закупівлю газу заплановано використати 500 млн. доларів, яких вистачить на закупівлю понад 2 млрд. куб. метрів газу. Решту газу, необхідного для забезпечення населення та економіки в повному обсязі, буде поставлено з країн Євросоюзу, щоб уникнути залежності від одного постачальника.

Крім того, Міністр проаналізував ситуацію у вітчизняній нафтогазовій галузі. Сумарно, за словами Володимира Демчишина, ми видобуваємо близько 20 млрд. кубів, а споживаємо значно більше. На його думку, причинами, що гальмують нарощування власного видобування газу, є двократне підняття рентної плати у 2014 році, що зробило переважну більшість нових інвестицій у розвідку та видобуток збитковими, а також недосконалість та надмірна зарегульованість дозвільної системи. «Рентні платежі треба зменшувати», - підкреслив Міністр.

Він наголосив, що із 70 дозволів, які потрібні для того, щоб розпочати видобування, Міненерговугілля видає тільки два. «Процедура  повинна бути прозорою і швидкою», - зазначив В. Демчишин. Крім того, він повідомив, що ініціатива Міністерства полягає в тому, щоб видачу дозволів здійснювало Міненерговугілля, а також запровадити процедуру видачі за принципом «єдиного вікна» та на відкритих аукціонах. Міністр висловив сподівання, що усунення вищезазначених причин дасть можливість збільшити власний видобуток додатково на 5 млрд. куб. метрів. «Міністерство провело глибинний аналіз проблеми, фахівці Міністерства обговорили можливості зміни ситуації з бізнесом, депутатами та експертами і виокремили ключові позиції, які необхідно змінити. І сьогодні продовжуємо системну роботу, яка полегшить газовидобувному бізнесу умови роботи», - наголосив Міністр. Серед проблемних питань В.Демчишин також назвав процес розрахунків з НАК «Нафтогаз України» за спожитий газ.