2021-11-12

Усередині алмазу знайшли дрібні кристали дейвмаоїту

Алмаз, в якому було знайдено невідомий до цього часу мінерал, видобули в Ботсвані 1987 року. Ширина каменю склала 4 мм, а вага – 81 міліграм. У результаті нового дослідження вдалося з'ясувати, який саме мінерал сховано в алмазі. Про це повідомляє New Scientist.

Під час вивчення алмазу вчені виявили всередині крихітні кристали мінералу форми силікату кальцію, яка, як передбачалося, існує в нижній мантії, але її ніколи не бачили. Молекули всередині силікату кальцію набувають особливої кубічної форми, відомої як структура перовськіту. 

Атомний склад цього перовськіту, що містить кальцій, кремній та кисень, показав, що він міг утворитися лише в умовах нижньої мантії, де тиск у понад 200 тисяч разів перевищує тиск на поверхні Землі. У вищих шарах під поверхнею Землі силікат кальцію зазвичай перебуває у вигляді білого мінералу під назвою воластоніт, який має голчасті кристали. 

Новий мінерал було названо дейвмаоїтом на честь на честь вченого Хо-Квана "Дейва" Мао. 

Вважається, що дейвмаоїт становить близько 5 % нижньої мантії Землі. Ймовірно, що у ньому наявні радіоактивні елементи, такі як уран, торій і калій-40, які нагрівають Землю при розпаді. 

За словами вчених, у цьому дейвмаоїті було трохи натрію та калію, що дивно, адже вважається, що ці елементи здебільшого перебувають у земній корі, а не глибоко в мантії.