2024-07-17

Уряд затвердив умови приватизації Об’єднаної гірничо-хімічної компанії

Кабінет Міністрів України затвердив умови приватизації акціонерного товариства «Об’єднана гірничо-хімічна компанія». На продаж буде виставлено 1 944 мільйони акцій, що становить 100% статутного капіталу. На 9 жовтня 2024 року заплановане проведення аукціону в системі Прозорро.Продажі.

«Це важливий крок на шляху нашої країни до нарощення видобутку титану. Приватизація підприємства стане поштовхом до залучення інвестицій у сферу вітчизняного надрокористування, а комплексна модернізація його виробничих потужностей дозволить налагодити випуск необхідних сплавів для задоволення внутрішнього та зовнішнього ринків, – вважає Голова Держгеонадр Роман Опімах. – В України є добрі шанси інтегруватися в сучасні високотехнологічні цикли як сталий елемент спільних ланцюгів постачання з державами-партнерами, зокрема й для збільшення додаткової вартості української титанової продукції».

АТ «ОГХК» належить до об’єктів великої приватизації. Початкова ціна продажу на аукціоні 100% пакету акцій компанії становить 3 899 358 тисяч гривень. Відповідне рішення прийняла аукціонна комісія, до складу якої увійшли представники Фонду держмайна України, профільних міністерств, обласних військових адміністрацій та підприємства, що приватизується. 

Для АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» встановлено максимально можливий термін до проведення аукціону, що дозволяє потенційним покупцям, зокрема іноземним, провести повноцінну незалежну перевірку (Due Diligence) підприємства.

Визначені терміни проведення аукціону надають можливість усім зацікавленим інвесторам детально оглянути об’єкти й ретельно ознайомитись із документацією, забезпечуючи рівні умови для всіх потенційних учасників і сприяючи прийняттю зважених інвестиційних рішень.

Згідно із затвердженими умовами продажу покупець зобов’язаний зберегти основні види діяльності підприємства, інвестувати в технічне переобладнання та модернізацію від 400 мільйонів гривень і сплатити борги.

Після укладення договору про конфіденційність інформації з одним з авторизованих операторів електронного майданчика потенційні покупці отримують доступ до інформаційного пакету об’єкта приватизації.

Довідково:

АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» – найбільше в Україні підприємство з видобування та збагачення концентратів титанових руд. В його управлінні перебуває Вільногірський гірничо-металургійний комбінат, що знаходиться в Дніпропетровській області, й Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат, що в Житомирській області. Раніше АТ «ОГХК» реалізовувало продукцію до понад 30 країн світу.

З 2019 року підприємство перебуває в управлінні Фонду державного майна України.

Восени 2023 року воно відновило відвантаження ільменітового концентрату на європейський ринок.

ОГХК представила Україну в галузі титанової промисловості іноземним інвесторам на Конференціях з відновлення України, що проходили в Лондоні й у Берліні в 2023 і 2024 роках.