2024-07-17

У планах рф — компенсувати ОПЕК+ скорочення нафти в теплу пору року

Росія планує додатково скоротити видобуток сирої нафти, щоб компенсувати перевищення квоти ОПЕК+ у теплі сезони цього й наступного року, повідомляє Bloomberg.

Додаткові обмеження москви, швидше за все, відбудуться влітку і на початку осені з технологічних причин, повідомили співрозмовники на умовах анонімності, оскільки інформація конфіденційна. Крім того, країні потрібно більше сирої нафти для внутрішнього споживання в холодні місяці, сказали вони.

росія, яка зараз – найбільший виробник сирої нафти серед країн Організації країн-експортерів нафти та її союзників, також опинилася серед тих, хто відстає у виконанні угоди про постачання, спрямованої на підтримання світових цін. Минулого місяця країна пообіцяла компенсувати перевиробництво, яке сталося з квітня, причому період компенсації триватиме до вересня 2025 року.

Від початку співпраці з ОПЕК росія заявляла, що не може суттєво скоротити видобуток пізньої осені й узимку через геологію своїх нафтових родовищ і кліматичні умови.

Очікується, що додаткові обмеження будуть на родовищах Західного Сибіру, де можна регулювати видобуток, кажуть джерела. Це більш зріла нафтова провінція росії, яка виробляє нафту нижчої якості, ніж проєкти у Східному Сибіру, які закачують преміальну суміш сирої нафти ВСТО.

росія пропустила свій термін, щоб представити графік компенсацій секретаріату ОПЕК до 30 червня, але має намір опублікувати його найближчим часом, зазначили джерела, знайомі з питанням.

росія впроваджує дві серії добровільних скорочень видобутку у співпраці з кількома країнами ОПЕК+, включаючи Саудівську Аравію. Згідно з підрахунками Bloomberg на основі щомісячних звітів ОПЕК, у ІІ кварталі москва накачала понад 14,7 млн барелів. Згідно з підрахунками, це еквівалентно менш ніж двом дням поточного видобутку нафти в країні.